błagam
Agatka: Błagam o pomoc. Nie mogę sobie z tym poradzić

Ile rozwiązań ma równanie πx + sinx = π
2 ?
4 lut 20:25
b.: x=π jest rozwiązaniem (odgadujemy je

)
i zauważamy, że funkcja f(x)=πx + sinx jest ściśle rosnąca
jaki stąd wniosek nt. liczby rozwiązań?
[stokrotka]
4 lut 20:49
Bogdan:
Już zadawałaś to pytanie
Agatko tutaj
36493
4 lut 22:05
Agatka: Bogdanie, ale jak mam narysować tą prostą?
4 lut 22:10
Bogdan:
y = −πx + π2
Nie popełnimy błędu zniekształcającego rozwiązanie zadania, w którym chodzi nie o podanie
rozwiązania równania, a o określenie liczby rozwiązań, jeśli naszkicujemy prostą y = −3x + 10.
Zresztą kiedyś, dawno temu, przybliżano liczbę π liczbą √10.
4 lut 22:34
Bogdan:
Liczba przecięć obu wykresów jest równa liczbie rozwiązań równania.
4 lut 22:53
Bogdan:

Tak w przybliżeniu wyglądają wykresy linii: y = −πx + π
2, y = sinx.
4 lut 23:28