ostrosłup
Jola: W ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy 20 i wysokości 24
wpisano dwie kule styczne zewnętrznie do siebie i styczne do ścian ostrosłupa
Oblicz długości promieni tych kul
Bardzo proszę o pomoc
26 sty 20:20
Mila:
Jeśli masz odp. to napisz, liczę.
26 sty 20:35
Eta:

Trójkąt ABC jest przekrojem ostrosłupa
1/ z tw. Pitagorasa |AC|=h
b=
√102+242= 26
| | 26+26+20 | |
2/ P(ABC)=240 i P(ABC)= p*R , p= |
| = 36 |
| | 2 | |
3/ z podobieństwa trójkątów ABC i EFC
| | R | | H | |
|
| = |
| ⇒ .............. r=.................... |
| | r | | H−2R | |
teraz dokończ obliczenia ...
26 sty 20:37
Basia:

2R+2r+x=24
c
2=10
2+24
2
c
2 = 100+576=676
c=26
13r = 5x+5r
8r=5x
13R = 5x+5r+5R
8R = 5r + 8r = 13r
dalej to już rachunki
26 sty 20:41
Mila:
No to mojego rozwiązania już nie wrzucam

.
26 sty 21:05