das
hej: Mam problem w liczeniu pochodnej Z DEFINICJI
f(x) =
√1/x + 2x2
Dochodzę do takiego momentu
| | | 1 | | 1 | |
| + 2x2 + 4xh + 2h2 − |
| − 2x2 | | x+h | | x | |
| |
lim{h→0} |
| |
| | h | |
Pierwiastek był jeszcze w mianowniku ale go nie pisałem, żeby nie "nadziubdziać"
Tutaj trzeba pewnie uzyć jakiejs własności, ale nie wiem jakiej
26 sty 19:45
hej: 2x2 się wyzeruje
26 sty 19:45
hej: | | ax − 1 | |
Ale nie mam pojęcia co z tym dalej. Napewno jakaś własność typu |
| = ln a tylko |
| | x | |
siedzę nad tym przykładem długo i nie wiem co dalej
26 sty 19:46
hej: Ktoś widzi? Czy może mam błąd już w tym momencie?
26 sty 20:06
Janek191:
A gdzie zginął pierwiastek z licznika ?
26 sty 20:07
hej: Nie zapisałem go, by wyrażenie było bardziej czytelne − wg mnie pierwiastek (a raczej sama
dwóch pierwiastków) nie jest potrzebna żeby to rozwiązać. (nie zrozumcie mnie źle, ale wg
mnie pierwiastek można potem dopisać do wyniku, oczywiście na egzaminie bym tak nie zrobił,
ale wszystko dla czytelności posta)
Pozdrawiam
26 sty 20:13
hej: Jeśli źle mowie to mnie poprawcie
26 sty 20:14
Mila:
f(x)=
√1x+2x2
| | √1x+h+2(x+h)2−√1x+2x2 | |
lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | √1x+h+2x2+4hx+2h2−√1x+2x2 | |
=lim h→0 |
| = limh→0.. |
| | h | |
| √1x+h+2x2+4hx+2h2−√1x+2x2 | |
| * |
| h | |
| √1x+h+2x2+4hx+2h2+√1x+2x2 | |
| = |
| √1x+h+2x2+4hx+2h2+√1x+2x2 | |
= lim
h→0
| 1x+h+2x2+4hx+2h2−1x−2x2 | |
| = |
| h*(√1x+h+2x2+4hx+2h2+√1x+2x2) | |
| | x−x−hx*(x+h)+h*(4x+2h) | |
limh→0 |
| = |
| | h*(√1x+h+2x2+4hx+2h2+√1x+2x2) | |
| | −hx*(x+h)+h*(4x+2h) | |
=limh→0 |
| = |
| | h*(√1x+h+2x2+4hx+2h2+√1x+2x2) | |
| | 1 | |
W liczniku na końcu (− |
| +4x) |
| | x2 | |
26 sty 21:37
hej: Dziękuję
26 sty 23:07