Rozwiąż równanie sinx^3+cosx^3=1
Skippy: Próbowałem zrobić tak, ale nie wiem co dalej/ jakim innym sposobem spróbować:
((sinx+cosx)
3−3cosxsinx*(cosx+sinx))=1
(sinx+cosx)(1−sinxcosx)=1
Ktoś pomoże?
26 sty 19:30
Krzysiek60: Tam masz sin3x czy sinx3? bo to wazne
26 sty 19:34
Skippy: (sinx)3+(cosx)3=1
26 sty 19:38
theotherone: Podziel obustronnie przez 1 i otrzymasz:
(sinx)3+(cosx)3=0
Następnie, spierwiastkuj obustronnie równanie:
sinx+cosx=0
sinx+sin(π/2−x) = 0
Teraz możesz skorzystać ze wzoru na sumę dwóch sinusów.
Mam nadzieję, że pomogłem.
26 sty 19:45
Basia:
sin3 x + cos3 x = sin2 x+cos2 x
sin2 x*[(sin x) −1] = (1−sin2 x) *[ 1− cosx]
sin2 x*( sin x − 1) − (1−sin2 x)(1−cos x)=0
sin2 x*(sin x − 1)+(sin2x−1)(1−cos x)=0
(sin x − 1)[ sin2 x + (sin x +1)(1−cosx)]=0
(sin x −1)*[ (1−cos2 x) + (sin x +1)(1−cosx)=0
(sin x −1)(1−cos x)*[1+cos x + 1 − cos x]=0
sprawdź czy dobrze, bo grypa mnie łapie i mogłam głupoty popisać
26 sty 19:48
Basia: Chryste panie
theotherone, od kiedy 1:1=0

26 sty 19:50
theotherone: Od zawsze? Rozważmy następującą proporcję:
1/0 = 0
Pomnóżmy obustronnie przez 0:
1=0
Więc teraz:
1/1 = 0/0 = 0
26 sty 19:54
Basia: Przestań głupoty wypisywać, bo będzie ban.
26 sty 19:59
theotherone: Jakie głupoty? Nie rozumiesz podstawowej arytmetyki?
26 sty 20:01
Eta:
26 sty 20:01
afgj: Zgadzam się z theotherone, nie ma błedu.
26 sty 20:01
olek: Basia, o co Ci chodzi? Przecież theotherone dobrze zrobił...
26 sty 20:01
Eta: Basia nie umiesz już liczyć?
26 sty 20:03
Basia: Cześć
Eto 
Działasz?
26 sty 20:03
Basia: Przepraszam, już widzę mój bład. Ale jestem głupia
26 sty 20:03
Eta: No to dobrze
26 sty 20:04
Eta:
Znów fałszywa Eta ?
26 sty 20:04
theotherone: Basia, na przyszłość powtórz sobie dzielenie i mnożenie przed wypowiadaniem się na forum
publicznym.
26 sty 20:05
Eta:
I fałszywa Basia ?
Zaraz zrobię z tym porządek !
26 sty 20:05
Eta:
Jak się okazuje ( sprawdziłam)
Eta ,
Basia i
theotherone to ta sama osoba robiąca sobie jaja

!
26 sty 20:07
Basia: Eto koniecznie. Pod Ciebie się ten osobnik podszywa nie pierwszy raz.
Skippy się na te idiotyzmy nie nabierze, ale są tu i tacy, którym wszystko można wmówić.
26 sty 20:10
Eta:
Jeszcze do kolekcji : olek i afgj −−− ta sama osoba
26 sty 20:14
Skippy: Dzięki za pomoc Basia, mały błąd tylko zrobiłaś w ostatniej linijce, powinno być
(sin x −1)(1−cos x)*[1+cos x + 1 +sin x]=0
26 sty 23:55
Marceli: theotherone ma racje, przestańcie sie kłucić z osobą wykształconą powrzechnie
10 gru 21:41