przekatne rombu maja dlugosc 8 i 13
WIWI: przekatne rombu maja dlugosc 8 i 13. oblicz pole czworokata, ktorego wierzcholkami sa srodki
bokow rombu.
4 lut 20:13
Marta: Dane:
d₁=8 cm
d₂=13 cm
Obliczenia:
P=?
P=d₁*d₂ : 2
P=8 cm*13 cm : 2=52 cm²
Odp.: Pole tego rombu wynosi 52 cm².
4 lut 20:20
WIWI: oblicz pole czworokata, ktorego wierzcholkami sa srodki bokow rombu. a nie pole tego rombu
4 lut 20:27
Bogdan:

Łatwo wykazać, że czworokąt jest prostokątem o bokach długości równej połowie długości
przekątnych rombu.
Romb składa się z 16 trójkątów prostokątnych, czworokąt zawiera 8 takich trójkątów, a więc
pole czworokąta jest równe połowie pola rombu.
4 lut 22:48
\m/: gratuluje bogdan
15 sty 18:14