pomocy
cosinus: cos(15/8 π) jakiś pomysł jak to obliczyć, potrzebuje tego kąta żeby liczbe zespoloną sprowadzić
do postaci algebraicznej
26 sty 19:14
Janek191:
| 15 | | 15*180o | |
| π = |
| = 337,5o |
| 8 | | 8 | |
cos 337,5
o = cos ( 360
o − 22,5
o) = cos 22,5
o = 0,5
√2 + √2
26 sty 19:29
Basia:
| 15π | | 16π−π | | π | |
| = |
| = 2π − |
| |
| 8 | | 8 | | 8 | |
cos(15π/8) = cos(2π−(π/8)) = cos(π/8)
cos(π/4) = cos(2π/8) = cos
2(π/8)−sin
2(π/8)
sin(π/4) = sin(2π/8) = 2sin(π/8)cos(π/8)
czyli masz układ
| | √2 | |
cos2(π/8)−sin2(π/8)= |
| |
| | 2 | |
z tego da się wyliczyć cos(π/8)
26 sty 19:29
cosinus: dziękuje
26 sty 19:37