Dowod
Julcia: Przykład dowodu nie wprost i sprowadzenia do absurdu
26 sty 18:52
26 sty 19:32
Lech: np. udowodnic , ze liczba a = log2 5 , jest niewymierna
Zakladamy ,ze jest wymierna czyli : log2 5 = p/q , p,q liczby calkowite , q≠0
Zatem : log2 5 = p/q ⇔ 2p/q = 5⇔ 2p = 5q , to otrzymujemy sprzecznosc , bo
liczba 2p jest parzysta , zas liczba 5q nieparzysta , wiec log2 5 ≠ p/q
26 sty 19:42
Julcia: a wytłumaczy mi ktoś tak swoimi słowami czym rozni sie dowod nie wprost aod dowodu do
sprowadzenia do absurdu?
26 sty 21:19
Basia: Niczym. To różne nazwy tego samego.
26 sty 22:52