POMOCY!
Marta: Dane są funkcje:
y= −x+8 i y=4 x należy do R
a) Sporządź wykresy tych funkcji w jednym układzie współrzędnych.
b) Oblicz pole figury ograniczonej tymi wykresami i osiami układu współrzędnych.'
Wskazówka. Wymiary figury odczytaj z wykresu.
Bardzo proszę o pomoc.
4 lut 20:05
hesia:

y= −x +8 −−−− niebieska prosta A(
y= 4 −−−−− zielona prosta
punkt przecięcia tych prostych to: C( 4,4)
bo rozwiązujac układ równań:
y= −x+8
i y= 4 otrzymasz x= 4 i y= 4 C(4,4)
Tą figurą jest trapez prostokatny ABCD
Wyznacz teraz jego pole w {j
2]
odczytaj długości podstaw i długość wysokości tego trapezu z rysunku
4 lut 23:17