liczby ujemne i krotność
TempMonkey: Hej, mam banalne pytanie...
czy np. −8 jest dwa razy większe od −4?
no bo jeśli napiszę a=−4 b=−8 to prawdą jest, że b=2a
26 sty 16:42
ale jak to?:
26 sty 16:55
Pytający:
To znaczy, że −8 jest dwukrotnością −4. Nie że jest dwa razy większe. Dwa razy większe jest
jedynie co do modułu.
26 sty 17:26
TempMonkey: w takim razie co jest 2 razy większe od liczby minusowej, np. −2?
26 sty 18:31
Janek191:
(−2) : (−1) = 2
26 sty 18:40
Lech: Liczba ( − 8) jest dwukrotnie mniejsza od liczby ( − 4)
26 sty 18:41