Trapez równoramienny na podstawy długości 2 cm i 6 cm, a ramię p{13} cm. Oblicz
Kasia: Trapez równoramienny na podstawy długości 2 cm i 6 cm, a ramię √13 cm. Oblicz pole tego
trapezu.
4 lut 20:04
Marta: Trapez równoramienny ma podstawy długości 2 cm i 6 cm,a ramię pierwiastek z 13 cm.Oblicz pole
tego trapezu.
6cm−2cm=4cm
4cm/2 = 2cm
h²+2²=(√13)²
h=√(13−4)
h=3cm
lewy trójkąt:
P=½a * h
P=1*3
P=3cm²
Prawy trojkąt jest taki sam.
Prostokąt:
P=b*h
P=2*3
P=6cm²
P.c.=2*3 + 6 =12cm²
4 lut 20:06
Kasia: bardzo dziękuję ci Marta
4 lut 20:07