...
ania: cosx+cos3x=cos5x+cos7x
sin x/2 + cos x/2 = √2sinx
Rozwiązać równania korzystajac ze wzorów na sumy i roznice funkcji trygonometrycznych − pomocy
nigdy nie mialam rozszerzonej trygonometrii
26 sty 15:16
ale jak to?:
wzór:
| | α+β | | α−β | |
cosα+cosβ = 2cos( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
1
o
cosx+cos3x=2cos(2x)cos(−x)=2cos(2x)cos(x)
! skorzystaliśmy z cechy parzystości funkcji cosinus −−> cos(−x)=cosx !
2
o
cos5x+cos7x=2cos(6x)cos(−x)=2cos(6x)cos(x)
Otrzymujemy:
2cos(2x)cos(x)=2cos(6x)cos(x)
2cos(x)(cos(2x)−cos(6x))=0
cosx=0 v cos2x=cos6x
| | π | |
cosx=0 −−−> x= |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | |
2x=6x −−> x=0 x=2kπ, k∊C
| | π | |
odp. x= |
| +kπ, k∊C v x=2kπ, k∊C |
| | 2 | |
26 sty 17:07
ale jak to?: Kolejne
wzór:
| | x | | x | | π | | x | |
sin( |
| )+cosα( |
| )=√2sin( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | x | | x | |
sin( |
| )+cosα( |
| )=√2sinx |
| | 2 | | 2 | |
26 sty 17:13
Mila:
1)
cosx+cos3x=cos5x+cos7x
| | x+3x | | x−3x | | 5x+7x | | 5x−7x | |
2 cos |
| *cos |
| =2*cos |
| *cos |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cos(2x)*cos(−x)=cos6x*cos(−x)⇔
cos(2x)*cosx−cos6x*cosx=0
cos(x)* (cos2x−cos6x)=0
| | 2x+6x | | 2x−6x | |
cosx=0 lub (−2)*sin |
| *sin |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
x= |
| +kπ lub sin4x=0 lub sin 2x=0 |
| | 2 | |
dokończ
26 sty 17:14
ania: dziekuje
26 sty 17:37