Sprawdź czy
alinka: Funkcja g jest określona wzorem g(x) = x2008 + x2010 + x2012. Sprawdź czy należy do
wykresu punkt, którego rzędna jest równa 2012.
Sprawdź czy istnieje wymierny argument, dla którego wartość funkcji g jest liczbą wymierną.
26 sty 15:14
Adam: g(0)=0
limx−>∞ g(x) = ∞
Jako funkcja ciągła, przyjmuje każdą wartość z zakresu [0, ∞), w tym 2017
26 sty 15:18
Adam: 2012 też
26 sty 15:19
alinka: co to jest to lim? możesz wytłmaczyć, dziękuję za rozwiązanie połowy zadania
26 sty 15:20
Adam: lim to granica
mówi nam to że jak x będziemy zwiększać to g(x) może być dowolnie wielkie
I rozwiązałem całe zadanie
26 sty 15:22
Adam: g(2)>211>2012
26 sty 15:26
Alinka: Sprawdź czy istnieje wymierny argument, dla którego wartość funkcji g jest liczbą wymierną.
tego niue zrobiłes
26 sty 15:42
Alinka: Sprawdź czy wykres funkcji g w układzie XOY jest symetryczny względem osi OY
26 sty 16:22
the foxi:
Czyli sprawdź, czy f(x)=f(−x)
f(−x)=(−x)2008+(−x)2010+(−x)2012=x2008+x2010+x2012=f(x)
26 sty 16:28