Proszę o wyjaśnienie
osioł stefan: Proszę o wyjaśnienie:
Mam równanie diofantyczne:
3X+4Y= 13
Wiem, że NWD=1
Na lekcjach dowiedziałem się, że rozwiązanie szczegółowe to liczby (3,1).
Proszę mi wytłumaczyć, dlaczego akurat takie liczby?
26 sty 14:48
Adam: 4=3+1
Więc 13=13*4−13*3
Równie dobrze rozwiązaniem jest −13, 13
Takich rozwiązań jest nieskończenie wiele, nie ważne jest które wybierzemy
26 sty 14:52
osioł stefan: 25X + 100Y = 6
A jak mam takie liczby, to jak znaleźć rozwiązanie?
Bardzo przepraszam, ale nie rozumiem tego.
26 sty 14:54
Adam: Liczyłeś nwd? Policz i odpowiedz
26 sty 14:55
osioł stefan: No tak, wychodzi 25
26 sty 14:56
Adam: Teraz 25 nie dzieli 6
Co to oznacza? Brak rozwiązań
26 sty 14:57
osioł stefan: Aha... Dobrze, dobrze!
A proszę w takim razie mi jeszcze jedną rzecz wytłumaczyć:
Mam zapisane potem:
X=3+4t
Y= 1−3t
No i też nie wiem skądsę to wzięło.
Mam podany wzór:
X=X
0+
bdt
Y=Y
0−
adt
Tylko nie wiem skąd te d wziąć.
26 sty 15:03
Adam: d to twoje nwd
26 sty 15:04
osioł stefan: Ah! teraz wszystko jasne! Dziękuję bardzo za pomoc!
26 sty 15:05