Funkcje
Whale: Rozważmy funkcję f : R2 → R daną wzorem f(x,y) = x − y.
a) Znajdź obraz prostej y = x − 1.
b) Znajdź przeciwobraz prostej y = 2
c) Wyjaśnij, dlaczego funkcja f jest/nie jest injekcją
Ktoś pomoże? Od czego zacząć?
26 sty 14:26
Adam: a) f(x, x−1)=1
Obrazem jest {1}
b) coś nie tak z poleceniem
c) bo jest nieskończenie wiele x, y takich że f(x, y)=1
26 sty 14:30
Whale: Dlaczego w miejsce y zostało podstawione x−1? Tego kroku nie mogę zrozumieć
26 sty 15:06
Adam: Bo to prosta y=x−1 czyli zbiór punktów (x, x−1)
26 sty 15:07
Whale: Dobrze, dziękuję, już załapałem sens!
26 sty 15:09