Basia: rozwiązanie układu musi być rozwiązaniem każdego z tych równań
no to rozwiążmy najpierw układ (1)+(2)
dla a=1 mamy
x−y=2
x−y=−2
sprzeczność
dla a≠1
mamy
| | | |
det | = −2−(−a)(−2) = −2a−2=−2(a+1) |
| | |
i teraz trzeba sprawdzić kiedy ta para jest rozwiązaniem trzeciego równania
| −2(a+1)(a+3) | | 8 | |
| − |
| = −a |
| a−1 | | a−1 | |
−2(a
2+3a+a+3)−8 = −a(a−1)
−2a
2−8a−6−8=−a
2+a
−a
2−9a−14=0
Δ=81−56=25
√Δ=5
stąd: dla a=−2 i dla a=−7 układ ma jedno rozwiązanie
dla pozostałych a układ jest sprzeczny
mogłam się gdzieś pomylić w rachunkach