Podaj interpretację graficzną równania.
ola: Podaj interpretację graficzną równania:
a) x2+ (8y)2=0
b) (3x)2+y2+5=0
c) y2−(9x)2=0
d) (x−y)2=1−2xy
e) (2x)2−y2+xy=0 wskazówka (2x)2=(4x)2−(2x)2
f) x2−y2−2y−1=0
g) (2x)2+y2−12x+4y+22=0
h) (2x)2−4y−2xy−1=0
26 sty 13:37
Woda: Wszystko to są równania okręgu, po PRAWEJ stronie musisz mieć samą liczbę, i to jest promień
podniesiony do kwadratu.
Po LEWEJ stronie zaś musisz wszystko zwinąć do wzoru skróconego mnożenia (patrz wzór okręgu)
Interpretacja geometryczna to np. okrąg o środku S (x,y) i promieniu R
26 sty 14:25
iteRacj@: nie do końca
a/ x2+ (8y)2=0
punkt, którego współrzędne spełniają takie równanie
odpowiedz, który to punkt układu współrzędnych
b/ (3x)2+y2=−5 spróbuj znaleźć liczby, które spełniają to równanie
26 sty 14:28
===:
Woda leje wodę
26 sty 14:33
iteRacj@:
26 sty 14:35
iteRacj@:
c/ y2−(9x)2=0
(y−9x)(y+9x)=0
y+9x=0 lub y−9x=0
czyli interpretację graficzną równania jest suma dwóch prostych o takich równaniach
26 sty 15:00