Granica funkcji
Mario: Granica funkcji x−>1 (2x2−3x+2)/(x2−2x+3). Za chiny mo nie wychodzi, pomozecie?
26 sty 12:18
kochanus_niepospolitus:
A ile Ci wychodzi?
Pokaż obliczenia
26 sty 12:19
26 sty 12:21
Mario: Podstawilem pod x1, w mianowniku wychodzi 0. Probowalem delta, ale jest ujemna. W liczniku na
pewno 1. Co dalej?
26 sty 12:23
Krzysiek60: 2*12−3*1+2= 2−3+2=
26 sty 12:24
kochanus_niepospolitus:
to podstaw jeszcze razem PRAWIDŁOWO

Funkcja ta jest ciągła w otoczeniu x=1
26 sty 12:25
kochanus_niepospolitus:
1
2 − 2*1 + 3 = 0

Hmmmm
26 sty 12:26