matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Leksio:
Pochodna funkcji lnx/x. Z gory dzieki
26 sty 12:15
kochanus_niepospolitus:
no i w czym problem?
f
f' * g − f * g'
alko korzystasz ze wzoru (
)' =
g
g
2
gdzie f = lnx ; g = x alko korzystasz ze wzoru (f*g)' = f' * g + f * g'
1
gdzie f = lnx ; g =
x
do dzieła
26 sty 12:17