Całka
Mika: Proszę o pomoc:
∫xcos√x dx
26 sty 11:57
kochanus_niepospolitus:
podstawienie:
t = √x
a później przez części
26 sty 12:03
Mika: Tak zrobiłam i mam wynik inny niż w odpowiedziach
26 sty 12:06
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
26 sty 12:06
kochanus_niepospolitus:
to pokaż jak zrobiłaś
26 sty 12:06
Mika: z podstawienia wyszłam na: 2∫t2 cost dt
Później podstawienie u= t2 v'= cost i z tego dostaję 2t2*sintt − 2∫ t sint dt
I teraz znów podstawienie? Bo tak zrobiłam u=t v'= sint i wyszłam na 2t2*sint+4t*cost−sint+C
i wracam się do podstawienia za t i taki mam wynik: 2x*sin√x+4xcos√x−4sin√x
26 sty 12:14
kochanus_niepospolitus:
błędne wyjście w podstawieniu:
t = √x −> t2 = x
więc 2t dt = dx
∫x*cos√x dx = ∫t2*cost * 2t dt = 2∫t3cost dt
26 sty 12:15
Mika: z podstawienia wyszłam na: 2∫t2 cost dt
Później podstawienie u= t2 v'= cost i z tego dostaję 2t2*sint − 2∫ t sint dt
I teraz znów podstawienie? Bo tak zrobiłam u=t v'= sint i wyszłam na 2t2*sint+4t*cost−sint+C
i wracam się do podstawienia za t i taki mam wynik: 2x*sin√x+4xcos√x−4sin√x
* jeszcze raz bo był mały błąd w pisowni
26 sty 12:15
Mika: Aaa oki
Teraz wszystko jasne
26 sty 12:16
Mika: Dzięki wielkie, ukłony
26 sty 12:16