Dowód -logarytmy
bluee: Wykaż, że log3 5*log4 9*log5 2=1.
26 sty 11:48
kochanus_niepospolitus:
korzystamy ze wzoru:
log
ab*log
bc = log
ac
| | 2 | |
log35*log49*log52 = log35*( |
| log23)*log52 = |
| | 2 | |
= (log
35*log
23)*log
52 = log
25*log
52 = log
22 = 1
c.n.w.
26 sty 12:13
bluee: Czy mógłbyś rozpisać mi te nawiasy
26 sty 12:17
kochanus_niepospolitus:
| | 2 | |
log49 = log22 32 = |
| log23 <−−− korzystamy z ODPOWIEDNICH wzorów |
| | 2 | |
(log
35*log
23) = log
25 <−−− korzystamy ze wzoru podanego na początku
26 sty 12:18
bluee: | | 2 | |
Nie za bardzo wiem jak uzyskałeś |
| log23. |
| | 2 | |
Jak z log
35*log
23 powstał log
25?
26 sty 12:19
bluee: Pierwsze już rozumiem.
26 sty 12:20
kochanus_niepospolitus:
log
a b
c = c*log
ab
własności logarytmów się kłaniają
26 sty 12:21
bluee: Ale w tym drugim jesteś pewien, że chodzi o ten wzór?
26 sty 12:22
kochanus_niepospolitus:
wyprowadzę Ci wzór:
log
ab*log
bc = log
ac
| | logac | |
L = logab*logbc = logab* |
| = logac = P |
| | logab | |
Do wykazania tego wzoru skorzystałem ze wzoru na zmianę podstaw logarytmu:
26 sty 12:22
bluee: Wpis o 12:21 jest dla mnie jasny, nie rozumiem tylko wzoru z wpisu o 12:13
26 sty 12:23
bluee: Ok, teraz rozumiem dzięki
26 sty 12:24