an | ||
lim n( | − 1) > 1 → szereg zbieżny | |
a+1 |
an | ||
lim n( | − 1) < 1 → szereg rozbieżny | |
a+1 |
(n+1)3 | (n+1)3 − n3 | 3n2 + 3n + 1 | ||||
n( | − 1) = n | = n | = | |||
n3 | n3 | n3 |
3n2 + 3n + 1 | ||
= | → 3 > 1 zatem szereg jest zbieżny | |
n2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
≤ | ≤ | = | − | , n≥2. | |||||
n3 | n2 | n(n−1) | n−1 | n |
1 | 1 | |||
Szereg ∑n=2∞ ( | − | ) jest zbieżny, n−ta suma częściowa = n/(n+1) →1. | ||
n−1 | n |
an+1 | ||
źle napisałem, bo powinno być | , ale wtedy wychodzi granica równa −3 ![]() | |
an |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |