Grupa
dawid: Zadanie:
Sprawdź dla (R\{−1},♥) gdy x♥y=x+y+xy czy jest grupą
Nie rozumiem czemu w zadaniu robi się coś takiego:
Przypuśćmy, że x♥y=0 zatem:
x+y+xy=−1
x(1+y)=−1−y
x=−1
26 sty 10:28
dawid: | | −x | |
Poźniej inwers wychodzi x'= |
| i jest kolejne przypuszczenie, że x'=−1 wtedy wychodzi, |
| | 1+x | |
że 0=−1 i jest sprzeczność
| | −x | |
dlatego x= |
| jest inwersem |
| | 1+x | |
26 sty 10:33
dawid: Problem jest w tym, że nie rozumiem skąd się w tym pierwszym przypuszczeniu zamiast x+y+xy=0
jest x+y+xy=−1
26 sty 10:34
jc:
x♥y = (x+1)(y+1) − 1
To zwykłe mnożenie, tylko masz zmienione nazwy liczb.
Chcesz pomnożyć 3 przez 5, mnożysz 4 przez 6, ale potem wracasz i masz 23.
26 sty 10:51
dawid: dalej nie rozumiem jestem tepy
26 sty 11:09
jc: Sprawdzaj po kolei aksjomaty grupy. Podpowiem, że działanie jest dobrze określone
(nigdy nie uzyskasz −1), a 0 jest elementem neutralnym.
Jeśli wiesz, co to jest izomorfizm, to możesz powiedzieć, że rozpatrywany zbiór z działaniem ♥
to to samo, co niezerowe liczby rzeczywiste z mnożeniem.
26 sty 11:19