Rozpatrujemy 2 wektory zaczepione w tym samym punkcie (wektor a i b)
cerisier: Rozpatrujemy 2 wektory zaczepione w tym samym punkcie (wektor a i b)
Zaznacz wszystkie rozwiązania pa + qb gdy p i q są dowolnymi liczbami rzeczywistymi, oraz p+q =
1 oraz p>0 i q>0
Uzasadnij odpowiedzi.
Podejrzewam, że tutaj powinna być wykorzystana nierówność Schwartza, ale nie mam pojęcia jak to
ugryźć
26 sty 09:48
cerisier:
26 sty 13:22
Pytający:
Mamy:
p∊(0,1),
q=1−p,
pa+qb=pa+(1−p)b=b+p(a−b)
Czyli koniec wektora pa+qb (zaczepionego w tym samym punkcie co wektory a, b) leży na odcinku
łączącym końce wektorów a i b z wyłączeniem samych końców tych wektorów (bo p≠0 i p≠1).
26 sty 15:56