matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomiany
Agata:
https://www.matemaks.pl/zadania/zadanie2043.html
Wytłumaczy mi ktos to zadanie?
25 sty 23:25
Basia:
1
3
W(x) =
x
4
+
x
3
−4x
2
−6x+8 =
2
2
1
1
(x
4
+3x
3
−8x
2
−12x+16) =
(x+4)(x
3
−x
2
−4x−4)=
2
2
1
1
(x+4)(x+2)(x
2
−3x+2) =
(x+4)(x+2)(x−1)(x−2)
2
2
miejsca zerowe tego wielomianu to −4, −2, 1, 2 W(x+2) to przesunięcie o wektor [−2;0] m.zerowe to −6; −4; −1; 0 no i odczytujemy z wykresu W(x+2)≥0 ⇔ x∊(−
∞
;−6>∪<−4,−1>∪<0;+
∞
)
25 sty 23:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick