Znajdź równanie obrazu
ola: Znajdź równanie obrazu:
a)prostej x−2y+4 w jednokładności o środku S(2,1) i skali k=2
b)okręgu x2+y2−2x+2y−1=0 w jednokładności o środku S(3,2) i skali k=−1/2
25 sty 22:55
Basia:
P(x,y) a jego obraz P'(x',y')
SP'
→ = 2*SP
→
x'−2 = 2(x−2)
y'−1 = 2(y−1)
x'−2 = 2x−4
y'−1 = 2y−2
2x = x'+2
2y = y'+1
x'+2−2(y'+1)+8=0
x'−2y'−2+8=0
x'−2y'+6=0
czyli mamy równanie x−2y+6=0
ale prawdę mówiąc rozwiązałabym to zupełnie inaczej; tak na chłopski rozum
25 sty 23:12
PW: Ja też − skorzystałbym z faktu, że obrazem prostej w jednokładności jest prosta do niej
równoległa.
25 sty 23:34
ola: a można prosić o rozwiązanie tą inną metodą?
25 sty 23:40
ola: I jeszcze podpunkt b. Bardzo proszę...
25 sty 23:41
Basia:
na chłopski rozum to jest tak:
obrazem prostej w jednokładności jest prosta do niej równoległa
czyli szukana prosta ma równanie
x−2y+C=0
wybieram na prostej x−2y+4=0 dowolny punkt
np.x=0
−2y+4=0
2y=4
y=2
P(0;2)
P'(x,y) jego obraz
SP'→=2*SP→
SP→=[0−2;2−1]=[−2;1]
SP'→=[x−2;y−1]
x−2=−4
x=−2
y−1=2
y=3
−2−6+C=0
C=8
szukane równanie: x−2y+8=0
poprzednio pomyliłam się w drugim wierszu od dołu
"zjadłam" jedno +2
26 sty 00:12
Basia:
x
2+y
2−2x+2y−1=0
(x−1)
2−1+(y+1)
2−1−1=0
(x−1)
2+(y+1)
2=3
A(1;−1) r=
√3
SA
→=[1−3;−1−2]=[−2;−3]
SA'
→=[x−3;y−2]
x=4
| | 1 | | 3 | |
y−2=− |
| *(−3) = |
| =1,5 |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | | 1 | | √3 | |
A'(4; |
| ) R= |
| *√3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
równanie obrazu:
sprawdź rachunki
26 sty 00:18
ola: Ogromne dzięki
26 sty 11:25