Współrzędne wierzchołków równoległoboku
jojo: W równoległoboku ABCD daną są równania prostych, w których zawierają się dwa boki x−y+1=0 i
x−2y+2=0 i punkt przecięcia przekątnych P(1,−1). Wyznacz współrzędne wierzchołków
równoległoboku.
25 sty 22:53
Basia:
1. układ równań z równań prostych; wyliczasz współrzędne np.A
2. AP→=PC→ wyliczasz C
3. piszesz równanie pr, równoległej do np, x−y+1=0 i przechodzącej przez C
4. układ równań: druga z danych i ta z 3, dostajesz B
5. AB→ = DC→ dostajesz D
25 sty 22:58