macierz
gauss:
Zaczynam bawić się rozwiązywaniem układów równań liniowych metodą Gaussa i mam do Was kilka
pytań:
1. Jak uzyskam w jakimś wierszu sprzeczność, np. 0z = 6, to cały układ nie ma rozwiązań?
2. Co gdy macierz nie jest kwadratowa? Robię pseudo przekątną zaczynając od a
11 i pod
nią zeruję?
3. Co gdy dostanę w jakimś wierszu same zera? Czytałem o jakimś parametrze, ale nie rozumiem
tego, więc proszę o wytłumaczenie.
Z góry dziękuję
25 sty 22:12
Basia: 1.tak, 2.tak, 3.ignorujesz go (najlepiej go wyrzuć, bo tylko się niepotrzebnie pęta)
parametr to niezupełnie w tym przypadku
wtedy używasz parametru, ale nieobowiązkowo
możesz po prostu napisać
z dowolne
y= 2−z
x=2−(2−z)+z = 2z
albo uzyć parametru
z=t∊R (czyli dowolne)
y = 2−t
x = 2t
25 sty 22:19
gauss: Rozumiem, dziękuję

Pytanie jeszcze tylko czy nie powinno być x = 2 − (2 − z) − z?
25 sty 22:35
Basia: oczywiście, że tak

x=0
25 sty 22:36
gauss: Dziękuję
25 sty 22:37