ekstrema f
zadanie: Ostatnie zadanie
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema f
25 sty 22:03
Basia: to już dzisiaj było; poszukaj
25 sty 22:34
zadanie: nie znalazłam
Mam pytanie
y"=0 dla x=2
x≠0
dlaczego funkcja jest rosnąca w (−∞;0)u(2,∞)
chodzi o przedział pierwszy
25 sty 22:45
zadanie: oczywiście y'
a nie y''
25 sty 22:46
Basia:
| | 4 | | 8 | | x3−8 | |
f'(x) = 1− |
| *2x = 1− |
| = |
| |
| | x4 | | x3 | | x3 | |
teraz sobie popatrz gdzie licznik i mianownik mają ten sam znak, bo tam f'(x)>0
czyli f jest rosnąca
25 sty 22:49
zadanie: Bardzo dziękuję, pominęłam jeden x
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
P. Basia jest wspaniała i wielka
25 sty 22:55
Basia:
25 sty 23:13