f. malejąca
zadanie: f(x)=x2−mx
Dla jakich wartości m f jest malejąca w przedziale (−1;1)?
25 sty 21:32
Basia:
f(−1)=f(1)=0
25 sty 21:36
Basia: przepraszam to nie to
25 sty 21:37
zadanie: Dziękuję p.Basi
f(1)=1−m
1−m=0
m=1
25 sty 21:38
Basia: to jest funkcja kwadratowa
nie wiem jakim cudem ma być malejąca tylko w przedziale (−1,1)
| | m | |
ona jest malejąca w przedziale (−∞; |
| > |
| | 2 | |
25 sty 21:38
zadanie: nic sie nie stalo
25 sty 21:39
zadanie: to m = ?
25 sty 21:40
Basia: nie istnieje takie m, dla którego ta funkcja byłaby malejąca tylko w przedziale (−1,1)
no chyba, że tam były jakieś warunki dodatkowe
25 sty 21:42
Satan: Żeby funkcja nie była malejąca w tym przedziale, to wierzchołek musi należeć do przedziału (−1,
1).
| | m | |
Może tak?: − 1 < |
| < 1 ⇒ −2 < m < 2 |
| | 2 | |
25 sty 21:44
Basia:

wcale nie musi
25 sty 21:46
zadanie: Taka jest treśc zadania na pewno (sprawdziłam)
25 sty 21:47
Satan: Chociaż nie, widzę to. To może po prostu wierzchołek musi leżeć za x = 1? Wtedy funkcja zawsze
maleje w (−1, 1)
25 sty 21:48
iteRacj@:
no to nie ma takich wartości m, dla których fukcja jest malejąca tylko w przedziale (−1;1)
25 sty 21:48
Basia: no to może nie wyłącznie w (−1,1)
wierzchołek musi być "na prawo" od tego przedziału czyli:
m≥2
25 sty 21:51
Satan: Ale w treści nie ma słowa "tylko". Jest po prostu w przedziale. Przynajmniej tak to
interpretuję

@
zadanie, masz do tego odpowiedzi?
25 sty 21:51
zadanie: nie mam
25 sty 21:52
zadanie: Dziękuję
25 sty 21:55
iteRacj@: 
może jutro na lekcji się to wyjaśni...
25 sty 21:57
zadanie: My musimy sami.
25 sty 21:59
Mila:

x
w≥1⇔
m≥2
Przykład
m=3
f(x)=x
2−3x
25 sty 22:05
zadanie: Dziękuj, dziękuje
25 sty 22:06