25 sty 21:30
Basia:
licznik zapisz w postaci sinx*sin2x = sinx(1−cos2x)
i podstawienie t=cosx
25 sty 21:32
Lech: Podstawienie: 3− cos x = t ⇒ sin x dx = dt , oraz cos x = 3 − t , sin
2 x= 1 − ( 3 − t)
2
| | 1 − (3 − t)2 | |
∫ |
| dt = ........ |
| | t | |
25 sty 21:37
Student: Rozpiszecie?
26 sty 00:19
Basia: no przecież już masz rozpisane przez
Lecha
| | 1−(9−6t+t2) | | −8+6t−t2 | |
=∫ |
| dt = ∫ |
| dt = |
| | t | | t | |
| | 1 | |
−8∫ |
| dt + ∫6dt − ∫tdt = |
| | t | |
| | 1 | |
−8ln|t| + 6t − |
| t2+C = |
| | 2 | |
| | 1 | |
−8ln|3−cos x| +6(3−cos x) − |
| (3−cosx)2 +C =..... |
| | 2 | |
to już sam skończ
26 sty 00:27
Student: Ale nie wiem skąd wyznaczenie cos x=3−t
26 sty 00:59
Basia: Lech zrobił takie podstawienie t=3−cosx stąd:
t = 3−cosx /+cosx
t+cosx = 3 /−t
cosx =3−t
26 sty 01:01
666: Tak a co z tym sinusem, przecież jak rozpisze to jedynka trygonemetryczna to bd (1−cos2x) sinx
w mianownik
26 sty 01:08
Student: Nie wiem o czym wy mówicie, nie rozumiem nic
26 sty 01:11
Basia:
t=3−cos x
dt = sin x dx
cosx = 3−t
sin2x = 1−cos
2x =
1−(3−t)2
| | sin3 x | | sin2 x * sin x dx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = |
| | 3−cos x | | 3−cosx | |
26 sty 01:17
jc: Jak widzisz coś takiego
∫ f(g(x)) g'(x) dx
to podstawiasz y = g(x) i liczysz całkę ∫f(y) dy, a po obliczeniu za y wstawiasz g(x).
Czasem trzeba trochę przekształcić, aby całka wyglądała jak należy.
26 sty 01:26