funkcja signum z cosinusem
Mateusz:

Witam!
Ćwicząc do kolokwium napotkałem na problem z funckją signum:
y=sgn(8cos
4(x) −8cos
3(x)−cos(x) +1) =>
Szukam miejsc zerowania funkcji wewnętrznej:
(8cos
3(x)−1)*(cos(x)−1)=0
cos(x)=1 v cos(x)=1/2
No i teraz problem − cos przyjmuje wartość 1 dla x=0 + 2k π , oraz wartość 1/2 dla x=π/3 + 2k π
luv x=−π/3 +2kπ
(Wyżej narysowałem jak to widze przedziałami)
Wiec toretycznie funkcje signum łatwo było by narysowac mając przedziały na jakich jej funkcja
wewnętrzna ma poszczególne znaki. Jednak odpowiedz do tego zadania jest inna.
Niżej link do prawidłowego wykresu:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sgn(8*cos%5E4+x+-+8*+cos%5E3+(x)+-cosx+%2B+1)
Ktoś mógłby pokazać gdzie popełniłem błąd?
25 sty 21:07
Basia: w punkcie x=0 Twoja funkcja ma miejsce zerowe ale nie zmienia znaku
zauważ,że f(π/2) = 0−0−0+1 = 1
25 sty 21:28
Mateusz: Niby tak, ale nadal nie rozumiem czemu w x=0 nie ma zmiany znaku skoro to pierwiastek
pojedynczy.
25 sty 21:40