Uzasadnij
Topaz: Uzasadnij, że równanie B(x−x0)−A(y−y0)=0 jest równaniem prostej prostopadłej do prostej
Ax+By+C=0 i przechodzącej przez punkt P(x0,yo).
25 sty 20:46
Topaz: Przed chwilą na to wpadłem i chcę się zapytać czy to jest poprawne oraz czy istnieje szybszy
sposób?
B(x−x0)−A(y−y0)=0
Bx−Bx0−Ay+Ay0=0
Bx−Ay+(Ay0−Bx0)=0
I tutaj wzór na równoległość prostych AA1+BB1=0
B*A+(−A)*B=0
AB−AB=0
A do sprawdzenia czy jest prostopadła po prostu podstawić współrzędne P za x i y
25 sty 21:06
Mila:
prostopadłość − iloczyn skalarny wektorów normalnych ma byc równy 0.
[B,−A] i [A,B],
AB−AB=0
25 sty 21:57