Suma teleskopowa
ktoś: Oblicz sumę teleskopową:
∑1001 [(i+2)2 − (i+1)2]
25 sty 20:37
Eta: (i+2)2−(i+1)2=2i+3
25 sty 20:47
ktoś: Wyjdzie 200?
25 sty 20:50
Mila:
∑(i=1 do 100)( (i+2)2−(i+1)2 )=
=32−22+42−32+52−42+........+1002−992+1012−1002+1022−1012= po redukcji zostaje
=−22+1022=10 400
25 sty 21:02
Mila:
Wg przekształcenia do postaci 2i+3 masz sumę 100 wyrazów c. a
a
1=5
a
100=203
| | 5+203 | |
S100= |
| *100=104*100=10 400 |
| | 2 | |
25 sty 21:07
ktoś: Ja głupi myślałem, że z tego jeszcze mam jakby tą teleskopową sumę wziąć
∑ 1001 [(i+2)2 − (i+1){2}]
∑ 1001 [(1+2)2 − (1+1){2}] − [(0+2)2 − (0+1){2}]
Eh...
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Czy tutaj będzie:
∑ 3001 [(k+1)8−k8] = (300+1)8−1?
25 sty 21:22
Mila:
∑(k=1 do 300)[(k+1)8−k8] = od razu rozpisujesz
=28−18+38−28+48−38+.............+2982−2978+2998−2988+3008−2998+3018−3008=
=3018−1
25 sty 21:32