proszę o rozwiązanie
Anna: a) Uzasadnij że wierzchołek każdej z parabol będących wykresami funkcji o wzorze
y = f(x) = x
2 + 2mx +m
2 +m +3
leży na prostej o równaniu x + y = 3
b) Zbadaj ile jest wśród tych parabol takich ,że ich wierzchołek leży w I ćwiartce
układu współrzędnych i ma współrzędne całkowite
zad2
dane jest równanie z niewiadomą x z parametrem a : a*(a
2 − 1 ) *x = a
2 + a
a) zbadaj dla jakich wartości parametru a to równanie:
1) nie ma rozwiązań ( jest sprzeczne)
2) ma nieskończenie wiele rozwiązań
3) ma dokładnie jedno rozwiązanie
b) zbadaj ile jest całkowitych i mniejszych od 20 wartości a , dla których podane równanie ma
| | 1 | |
dokładnie jedno rozwiązanie dodatnie i mniejsze od |
| |
| | 7 | |
w zadaniu 2) podpunkt b nie jest dla mnie zrozumiały
25 sty 19:44
Basia:
ad.1
q = f(−m) = m
2−2m
2+m
2+m+3 = m+3
x = −m
y = m+3
y = −x+3
x+y=3
−m>0
m+3>0
m<0
m>−3
m=−2; −1 czyli są dwie
25 sty 19:54
Basia:
a(a
2−1)x = a
2+a
a(a−1)(a+1) = a(a+1)
dla
a=0 masz 0=0 tożsamościowe
dla
a=1 masz 0=2 sprzeczność
dla
a=−1 masz 0=0 tożsamościowe
dla każdego a≠0 i a≠−1 i a≠1
| | a(a+1) | | 1 | |
x = |
| {a+1)} = |
| |
| | a(a−1 | | a−1 | |
czyli masz dokładnie jedno rozwiązanie
w (b) pytają nas kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie (to już wiemy)
| | 1 | |
i kiedy to rozwiązanie jest >0 i < |
| |
| | 7 | |
a−1>0 i a−1<7
a>1 i a<8
a∊(1;8)
od 20 wszystkie są mniejsze, a całkowite to:2,3,4,5,6,7
25 sty 20:04
Anna: dziękuję bardzo
25 sty 21:09