x2 | ||
lim x→0 | ||
1−cosx |
x | ||
Chce skorzystac ze wzoru 1−cosx= 2 sin2 | ||
2 |
x2 | ||
lim x→0 | = dalej prosilbym o rozpisanie i wyjasnienie | |
2sin2x2 |
x2 | x | 2 | ||||
limx→0 | = limx→0[( | )2* | ]= | |||
2*sin2x2 | sin x2 | 4 |
x2 | ||
= limx→0[( | )2*2]= 1*2 | |
sin x2 |
sinx | ||
Idziemy na granice limx→0 | =1 to juz widze | |
x |
sin x2 | ||
skorzystaj z takiej postaci limx→0 | = 1 | |
x2 |
2 | ||
Tylko dlaczego w 1 linijce jest | bo ? | |
4 |
x | ||
mamy w liczniku x2 w mianowniku mamy | ||
2 |
x2 | x | |||
Czyli brakuje nam w liczniku praktycznie 4 bo | = ( | )2 | ||
4 | 2 |
1 | 2 | |||
w wyjsciowym zapisie było | zamiast tego napisałam | , | ||
2 | 4 |
1 | x | |||
żeby w liczniku mieć x2* | i z tego otrzymać ( | )2 | ||
4 | 2 |
x2 | 1 | x2 | 2 | x2 | |||||
= | * | = | * | = | |||||
2*(sin x2)2 | 2 | (sin x2)2 | 4 | (sin x2)2 |
x2*14 | (x2)2 | |||
= 2* | = 2* | |||
(sin x2)2 | (sin x2)2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |