G
Student: Wyznaczyć przedziały wypuklosci i wkleslosci funckji
| ex | |
| nie potrafię rozwiązać |
| x+2 | |
25 sty 19:02
iteRacj@:
jaką masz pierwszą i druga pochodną?
25 sty 19:32
Student: | ex(x+2)+ex | |
| to pierwsza |
| (x+2)2 | |
25 sty 19:35
Student: | ex(x2+4x+4)+ex | |
| to druga |
| (x+2)4 | |
25 sty 19:36
Basia:

x≠−2
| | ex(x+2) − 1*ex | | ex*(x+1) | | x+1 | |
f'(x) = |
| = |
| = ex* |
| |
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
| | x+1 | | 1*(x+2)2 − 2(x+2)(x+1) | |
f"(x) = ex* |
| + ex* |
| = |
| | (x+2)2 | | (x+2)4 | |
| | (x+1)(x+2)2 + (x+2)2− 2x(x+2)(x+1) | |
ex* |
| = |
| | (x+2)4 | |
| | (x+2)[(x+1)(x+2) + (x+2) −2x(x+1)] | |
ex* |
| = |
| | (x+2)4 | |
| | x2+3x+2+x+2 −2x2−2x | |
ex* |
| = |
| | (x+2)3 | |
| | −x2+2x | | −x(x−2) | |
ex* |
| = ex* |
| = |
| | (x+2)3 | | (x+2)3 | |
| | ex | |
− |
| *[x(x−2)(x+2)] |
| | (x+2)4 | |
znak drugiej pochodnej zależy tylko od znaku wyrażenia x(x−2)(x+2)
| | ex | |
bo − |
| jest stale ujemny |
| | (x+2)4 | |
m.zerowe
x=−2 x=0 x=2
x∊(−
∞;−2) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f jest wypukła
x∊(−2;0) ⇒ f"(x)<0 ⇒f jest wklęsła
x∊(0,2) ⇒ f"(x)>0 ⇒ f jest wypukła
x∊(2;+
∞) ⇒ f"(x)<0 ⇒ f jest wklęsła
| | 1 | | e2 | |
w punktach (0; |
| ) i (2; |
| ) są punkty przegięcia |
| | 2 | | 4 | |
w punkcie −2 nie bo −2∉D
f
25 sty 19:47
iteRacj@: pierwsza pochodna
25 sty 19:49
Student: Basiu dlaczego w 1 pochodnie jest (x+1)?
25 sty 20:15
Basia: wyłączam ex przed nawias i w nawiasie mam (x+2−1) = (x+1)
25 sty 20:16
Student: A w 2 pochodnej w drugiej linijce skąd 2 przed dwoma nawiasami?
25 sty 20:51
Basia: [(x+2)2]' =2(x+2)*1 = 2(x+2)
25 sty 21:00
Student: A ten + w drugiej linijce jest dlatego ze masz na uwadze korzystanie później ze wzoru na
mnożenie pochodnych?
25 sty 21:40
Basia: nie wiem o który plus chodzi
25 sty 21:44
Student: Między ulamkami
25 sty 22:22
Student: Jak liczysz drugą pochodną
25 sty 22:23
Basia:
f'(x) jest iloczynem ex*ułamek
f"(x) = (ex)'*ułamek + ex*(ułamek)'
25 sty 22:25
Student: Tal dokładnie o ten plus mi chodzi, skąd on się bierze. Nie rozumiem tej drugiej pochodnie
25 sty 22:46
Basia: no napisałam przecież skąd się bierze; liczę pochodną iloczynu
(fg)'=f'g + fg'
25 sty 22:50
Student: Teraz rozumiem
25 sty 23:36