Narysuj wykres funkcji
Michał :

Hej, mam problem z narysowaniem wykresu funkcji, którą mam przekształcić według wzoru:
h(x)=|f(2−x)−1| oraz funkcją k(x)=|2−f(x)|
Podejrzewam żę należy zrobić jakiegoś rodzaju przekształcenie tej funkcji,a potem dopiero ją
rysować
NIe wiem czy dobrze myślę ale h(x)=|−f(x−2)−1)| <−−− 2 w prawo jeden w dól, obrócić względem OX
i wartości będące na minusie zamienić na dodatnie?
k(x)=|−f(x)+2| <−− 2 do góry obrót względem osi OX i wartość bezwględna.
Proszę o korektę

i z góry dziękuję za pomoc.
25 sty 18:33
iteRacj@:
k(x)=|−f(x)+2|
przekształcenie f(x) → −f(x) to nie jest obrót względem osi OX,
to symetria względem osi OX
przekształcenie −f(x) → −f(x)+2 przesunięcie o wektor [0,2]
i na koniec wartość bezwzględna
lub
przekształcenie f(x) → f(x)−2 przesunięcie o wektor [0,−2]
przekształcenie f(x)−2 → −[f(x)−2] to symetria względem osi OX
i na koniec wartość bezwzględna
25 sty 19:44
iteRacj@:
h(x)=|−f(x−2)−1)|
przekształcenie f(x) → f(x−2) przesunięcie o wektor [2,0]
przekształcenie f(x−2) → −f(x−2) symetria względem osi OX
przekształcenie −f(x−2) → −f(x−2)−1 przesunięcie o wektor [0,−1]
i na koniec wartość bezwzględna
25 sty 19:54
Michał :

Hmn ok zatem jeżeli dobrze rozumiem przykład z funkcją h(x)
|f(2−x)−1|=|−f(x+2)−1|=h(x)
dobra to tak czerwony yo wykres f(x)
niebieski to f(x+2)
rozowy f(x+2)−1
zielony −f(x+2)−1 //zielony pokrywa sie z pomaranczowym
pomaranczowy |−f(x+2)−1|
Dobrze narysowane?

Bo niestety nie zgadza z odpowiedzią. Co robię źle ?
25 sty 20:34
iteRacj@:
a to ma być h(x)=|−f(x+2)−1| czy h(x)=|−f(x−2)−1)| ?
25 sty 20:42
iteRacj@: i to nie jest równe |f(2−x)−1|=|−f(x+2)−1|
25 sty 20:43
iteRacj@:
już widzę na początku zadania
chodzi o h(x)=|f(2−x)−1| tak?
25 sty 20:45
Michał :

Masz rację iteracjo eh... w końcu powinnem zmienić znak wyciagając ten "−" przed nawias.
Zrobione, teraz ok? (PS. To wciąż nie jest prawidłowa odpowiedź)
czerwony f(x−2)
niebieski f(x−2)−1
zielony −f(x−2)−1
pomarancz |−f(x−2)−1|
25 sty 20:49
iteRacj@: |f(2−x)−1| to masz otrzymać?
25 sty 20:53
Michał : aahhhhhh jakie ja głupoty piszę... momentami chodziło mi żę mamy f(x+2)−1 Ej,,, Czyli chyba
dobrze zroibłem te przekształcenia? Bo dopiero potem zmieniam znak? Mylę się? Eh,
przepraszam... Chyba się trochę pogubiłem.
25 sty 20:54
Michał : tak
25 sty 20:54
Michał : |f(2−x)−1|=|−f(x−2)−1| Tak chyba powinno być...
25 sty 20:55
iteRacj@: |f(2−x)−1|
przekształcenie f(x) → f(−x) symetria względem osi OY
przekształcenie f(−x) → f(−x+2) przesunięcie o wektor [−2,0]
przekształcenie f(−x+2) → f(−x+2)−1 przesunięcie o wektor [0,−1]
i na koniec wartość bezwzględna
w takiej sytuacji nie ma symetrii symetria względem osi OX
25 sty 20:56
iteRacj@:
na początku wytłumaczyłam inne przekształcenie h(x)=|−f(x−2)−1)| przepisane z końca
zadania
powyżej jest to z początku zadania
25 sty 20:58
iteRacj@:
przekształcenie f(x) → −f(x) to symetria względem osi OX
przekształcenie f(x) → f(−x) to symetria względem osi OY
25 sty 21:01
Michał :

Ah ok teraz wszystko śmiga i wyszło, bardzo dziękuję iteracja <3 (na obrazku odp jak by kogoś
kiedyś interesowało)
Tak samo wyszło k(x)

Przepraszam, za ten bałagan, ale trochę się pogubiłem na początku

i dziękuję za cierpliwość,
doceniam pomoc i pozdrawiam <3
25 sty 21:14
iteRacj@:
nie było wytłumaczone to h(x) co trzeba, to trudno było sie nie zgubić!
super że juz wyszło
25 sty 21:15
Michał :

Hmn, przepraszam ze kontynuje ten post, ale postanowiłem sprawdzić swą wiedzę w następnym
podpunkcie gdzie mam zrobić to samo ale z innym wykresem, co tym razem źle, na co zwrócić
uwagę?
(przypominam potrzebne przekształcenie)
h(x)=|f(2−x)−1|
f(−x) wyglada tak samo jak f(x) − czerwony
f(−x+2)−niebieski
f(−x+2)−1 −zielony
|f(−x+2)−1| − magenta
Odpowiedzią jest wykres który mi wyszedł ale symetryczny względem osi OY (czyli tak jakby
przekształcenie czerwone jednak nie wyglądało tak jak myślę

)
Pytanie gdzie błąd?
25 sty 21:35
iteRacj@:
a jak spróbujesz tak
f(x) → f(−x) → f(−x−2) przesunięcie o wektor [2,0] ?
25 sty 22:08
Michał : Wtedy wyjdzie Iteracjo, ale dla czego f(−x−2)?W poprzednim przykładzie na tym etapie było
f(−x+2) [co jest logiczne].
25 sty 22:12
Michał : A przykład jest przecież analogiczny do tego, jedynie inny wykres.
25 sty 22:13