matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
studentka:
Witam Jak policzyć granicę przy x dążącym 0 z prawej strony? f(x)=lnx/x Powinno wyjść −
∞
, ale nie umiem do tego sama dojść
25 sty 18:28
Basia:
czasem najprostsze jest najtrudniejsze (to nie jest złośliwość,tak bywa naprawdę)
lnx
1
lim
x→0
+
= lim
x→0
+
[ lnx*
] = (−
∞
)*(+
∞
) = −
∞
x
x
25 sty 19:27