Funkcja liniowa
Krychu330: Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+m2−4 przechodzi
tylko przez II i IV ćwiartkę układu współrzędnych.
Proszę o wytłumaczenie tego zadania bo nie rozumiem
Pozdrawiam!
25 sty 17:59
Krzysiek60:

Wykres musi przechodzic przez srodek ukladu
na pewno m
2−4=0 bo to wspolczynnik b
m−1<0 bo funkcja musi byc malejaca
25 sty 18:09
Krychu330: m−1<0
m<1
x∊(−∞, 1)
m2−4=0
m2=4
m1=−2 m2=2
odp.: m=2∊(−∞, 1)
Czy poprawnie to zrobiłem?
25 sty 20:14
Satan: Nie. Mamy dwa założenia:
m − 1 < 0 i m2 − 4 = 0
Pierwsze: m < 1
Drugie: m = 2 ⋁ m = −2
Część.wspólna: m = −2
Założenia uwzględniach ze spójnikiem "i", bo oba warunki muszą być spełnione jednocześnie.
25 sty 20:21
Krychu330: Możesz mi wytłumaczyć na jakiej zasadzie podstawiam znak <, >, lub = ?
Bo nie bardzo to rozumiem.
25 sty 20:37
Krychu330: A zadania robiłem analogicznie do tych z lekcji.
25 sty 21:06
Satan: W porządku. Z warunków zadania wiemy, że funkcja ma przechodzić tylko przez II oraz IV ćwiartkę
układu. Widać od razu, że jest to funkcja malejąca, bo dla rosnącej lub stałej nie zostanie
spełniony ten warunek. To, czy funkcja rośnie lub maleje zależy od współczynnika kierunkowego.
W naszym zadaniu funkcja musi maleć, więc: a < 0. Skoro a = m − 1, to podstawiając mamy: m − 1
< 0.
Teraz druga kwestia. Funkcja musi przejść przez punkt (0, 0) inaczej znowu nie spełnimy
warunków zadania. Gdybyśmy wybrali inny punkt, to funkcja musiałaby przejść przez I lub III
ćwiartkę, a tego nie chcemy. Wyraz wolny w funkcji określa w którym punkcie na osi OY funkcja
przyjmie wartość owego wyrazu dla x = 0. Czyli f(0) = 0, więc f(0) = (m − 1)*0 + m
2 − 4. W
takim wypadku mamy m
2 − 4 = 0.
Po określeniu wartości parametru m dla każdego z warunków musimy wziąć ich część wspólną, bo
oba warunki muszą być spełnione jednocześnie. Skoro mamy m = −2 ∧ m ∊ (−
∞; 1), to częścią
wspólną będzie tylko m = −2.
Mam nadzieję, że teraz jest jasne
25 sty 21:35
Krychu330: Dobrze, a w tym zadaniu
Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których funkcja liniowa f(x)=(1−|m|)x+|m|−4
przechodzi przez II, III, IV ćwiartkę układu współrzędnych.
W tym zadaniu funkcja będzie malejąca więc a<0 czyli 1−|m|<0
Co podstawiam do wyrazu wolnego?
|m|−4 <0 bo w tym wypadku funkcja przetnie oś Y poniżej osi X
Dobrze myślę?
25 sty 21:49
Satan: Tak, tak ma właśnie być. Musi być znów malejąca i przeciąć oś OY poniżej zera. Więc dobrze
myślisz
25 sty 21:54
Krychu330: 1−|m|<0 i |m|−4 <0
−|m|<−1 |m|<4
|m|>1 m<4 i m>−4
m>1 V m<−1
m∊(−4,−1) i (1,4)
Czy to jest dobrze?
25 sty 22:16
Satan: m ∊ (−∞, −1) ∪ (1, ∞) i m ∊ (−4, 4)
Więc m ∊ (−4, −1) ∪ (1, 4)
Czyli zgadza się.
25 sty 22:19
Krychu330: Dzięki za pomoc.
Spisałeś się na 5.
Pozdrawiam!
25 sty 22:22
Satan: Byle do przodu!
25 sty 22:27