Zadanie optymalizacyjne
Kasia: Cylindryczny kubek ma objętość 200ml. Dno jest zrobione z materiały kosztującego 20 gr za cm
2
a bok z materiału za 15gr za cm
2z jakie powinny byc wymiary do wykonania najtańszego kubka.
| | 330 | |
Zrobiłam pochodna i wyszło mi min dla punktu pierwiastek trzeciego stopnia z |
| i nie |
| | pi | |
wiem co dalej
Basia:
Kubek ma jedną podstawę i powierzchnię boczną
R,H>0
R<
√200/π
πR
2*H = 200 cm
3
| | 200 | | 600 | |
f(R) = πR2*20 + 2πR* |
| *15 = 20πR2 + |
| |
| | πR2 | | R | |
| | 600 | | 40πR3−600 | |
f'(R) = 40πR − |
| = |
| |
| | R2 | | R2 | |
| | 600 | | 15 | |
f'(R) = 0 ⇔ R3= |
| = |
| |
| | 40π | | π | |
R=
3√15/π
R∊(0; p3{15/π) ⇒ f'(R)<0 ⇒ f maleje
R∊(
3√15/π; p{200/π) ⇒ f'(R)>0 ⇒ f rośnie
dla R=
3√15/π mamy minimum
i tyle; przy takich wymiarach kubek będzie najtańszy