geometria
ania19: Z kawałka materiału w kształcie czworokąta wypukłego o obwodzie 8 m wycięto koło o polu
9/16π m2 , styczne do wszystkich boków czworokąta. Oblicz pole figury powstałej z tego
czworokąta po wycięciu koła, z dokładnością do 0,01 m2 . Przyjmij, że π=3,14.
25 sty 17:46
Niepewny : 8/4= 2m−tyle ma kazdy bok
2x2=4m2 −pole materiału
9/16*3/14=~1,77m2 −pole koła
4m2−1,77m2=2,23m2 − pole figury po wycięciu koła
25 sty 17:53
Mila:
P
ABCD=p*r
licz
25 sty 20:19
Mila:
Popraw obliczenia, zamiast 8 wpisało mi się 18.
p=4
będzie nawet łatwiej
25 sty 20:22