Wykaż że
matematykamojapasja: Wykaż, że jeśli a −2b=3 to wyrażenie W=a2+b2 przyjmuje najmniejszą wartość równą 1,8
25 sty 17:11
===:
a=3+2b
W(b)=(3+2b)2+b2=5b2+12b+9
W'(b)=10b+12
przyrównaj do 0 ... drugi warunek ... i policz W(−1,2)
25 sty 17:21
matematykamojapasja: Nie rozumiem dalej
25 sty 17:23
===:
a czego nie rozumiesz?
25 sty 17:24
===:
to moze tak:
W(b)=5b
2+12b+9 (parabola ma minimum)
wyznaczaj współrzędne wierzchołka
i teraz W(−1,2)
25 sty 17:28
matematykamojapasja: Ooo teraz już ogarnąłem, dziękuję
25 sty 17:34
===:
25 sty 17:37