matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calki
Student:
A taka calka również przez podstawienie
dt
∫U{x}1{√2+2x
2
}dx I postseason 2+2x
2
=t wychodzi mi z tego xdx=
i później sobie nie
4
radze W mianowniku jest wszytko pod √
25 sty 17:08
Basia:
x
1
1
1
∫
dx =
∫
dt =
∫t
−1/2
dt =.............
√
2+2x
2
4
√
t
4
dokończ, ale sama zrobiłabym tak
1
1
1
1
√
2+2x
2
= ∫
dt =
∫
dt =
√
t
+C =
+C
4
√
t
2
2
√
t
2
2
25 sty 17:27