Trygonometria
Lil Bezout: Otóż chciałbym poprosić o przypomnienie kilku informacji. Z góry dziękuję!
1.Jak wyznaczyć zbiór wartości określonej funkcji trygonometrycznej(np. f(x)=cos(x+3/4pi)−3/2)
2. Określić jej okres. (np.f(x)=1/4cos4x−1)
3. Wymienić dziedzinę i miejsca zerowe funkcji (np. f(x)=tg(x+pi/3))
25 sty 17:07
Lil Bezout: #edit Już bez pkt 1.
25 sty 17:12
Basia:
2.
| | 2π | | π | |
okres g(x) = cosx to 2π ⇒ okres h(x)=cos(4x) to |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
reszta nie ma znaczenia
3.
m.zerowe tak samo
25 sty 17:38
Lil Bezout: Bardzo dziękuję
25 sty 17:41