Granice
Dominia: Hej, mam do rozwiązania dwie granice
X−>0
Ta granica wyszła mi −
∞ i nie wiem czy to dobrze
A za druga Nie wiem jak sie zabrać
Lim. (1+x−cosx)
(1lnx)
X−>0
+
25 sty 17:05
Ania: Bardzo proszę o pomoc
25 sty 17:13
Dominia: Naprawdę nikt nie potrafi?
25 sty 17:32
Kasia: Proszę
25 sty 17:59
Mariusz:
| | 1 | tg(3x) | 3x | |
limx→0 |
|
|
| =3 |
| | cos(2x) | 3x | sinx | |
25 sty 23:27
Mariusz:
Po zlogarytmowaniu otrzymujesz
| | 1 | |
limx→0 |
| ln(1+x−cos(x)) |
| | ln(x) | |
| | ln(1+x−cos(x)) | |
limx→0 |
| |
| | ln(x) | |
| | x+xsin(x) | |
limx→0 |
| |
| | 1+x−cos(x) | |
| | 1+sin(x)+xcos(x) | |
limx→0 |
| =1 |
| | 1+sin(x) | |
lim
x→0+(1+x−cosx)
1ln(x)=e
25 sty 23:38