matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Krzysiek60:
Oblicz granice lim x→π/4 sinx*sin(2x)* sin(3x) Przy x→π/4
√
2
sinx=
2
√
2
√
2
sin(2x)= 2*
*
= 1
2
2
√
2
√
2
3
√
2
2
√
2
√
2
sin(3x)= 3*
−4*(
)
3
=
−
=
2
2
2
2
2
1
lim x→π/4 sinx*sin(2x)*sin (3x)=
2
25 sty 17:00
Basia:
dobrze,chociaż sama bym się tak nie męczyła
π
√
2
sinx =sin
=
4
2
π
sin(2x) = sin
= 1
2
3π
sin(3x)= sin
= U{
√
2
|{2}
4
25 sty 17:31
Krzysiek60:
Dziekuje Ci
Basiu
25 sty 17:36