Granica
Ania: witam, czy istnieje taka granica skoro nie istnieje ctg0?
Lim (1−e3x)*ctgx
X−>0
25 sty 16:50
Adamm: = −3
25 sty 16:51
Ania: Dlaczego? Mogę prosić o wyjaśnienie krok po kroku?
25 sty 16:52
Ania: Chodzi o to zeby zamienic ctg na cos przez sin?
25 sty 16:53
Ania: Bowychodzi mi −13
25 sty 16:55
Ania: Mozesz pomoc?
25 sty 17:05
Lech: | | 1−e3x | | −3 e3x | |
lim |
| * cos x = lim |
| = −3 , to na podstawie |
| | sinx | | cos x | |
metody de L' Hospitala
25 sty 17:08
Ania: A dzie zniknął cosinus?
25 sty 17:10
Ania: Chwila. Ah już rozumiem. Zamiar pochodnej z e zrobiłam całkę
25 sty 17:11
Ania: Pomógłby ktoś jeszcze z jedna granica proszę?
Lim (x+2sinx)tgx
X−> 0+
25 sty 17:13
Adamm: etgx*ln(x+2sinx)
tgx*ln(x+2sinx) − tą granicę rozpatrujemy (reguła H)
25 sty 17:15
Ania: Czyli zawsze jak mamy granice 00 to robimy z liczba e?
25 sty 17:23
Ania: To już wiem. Ale proszę mi powiedzieć czemu z de l”hospitalA to ostatnie rozwiązać ?
25 sty 17:28
Ania: Ponieważ nie wiem jak to zrobic wciaz
25 sty 17:31
Adamm: tgx/(1/ln(x+2sinx))
25 sty 17:47
Kasia: Dalej mi nie wychodzi. Cóż trudno
25 sty 18:22