zadanko
algebra: | | (1−i)27 | |
Obliczyć |
| . W mianowniku jest pierwiastek 27 stopnia. |
| | √1−i | |
Jest na to jakiś trik, czy mam po prostu wyliczyć licznik ze wzoru na z
n, a mianownik ze
wzoru na W
k?
25 sty 16:15
Adamm: ponieważ mnie uczono że pierwiastek z liczby zespolonej jest zbiorem, to nie mogę
zaakceptować takiej operacji (dzielenia liczby zespolonej przez zbiór)
25 sty 16:17
Adamm: zresztą nie wiadomo jak ten zapis interpretować
25 sty 16:18
algebra:
Zapisałbym to jakoś tak
| | β + 2kπ | |
Wartośćk = U{|z1|27( (cos(27α) + isin(27α) )}{√|z|(cos |
| + isinU{β + |
| | 27 | |
2kπ}{27})}
dla k = 0,1,...,26
25 sty 16:42
algebra:
| | |z1|27( (cos(27α) + isin(27α) ) | |
Wartośćk = |
| |
| | | | β + 2kπ | | √|z|(cos |
| + isin..) | | | 27 | |
| |
25 sty 16:42
algebra: Nie mam pomysłu na to, jak to inaczej zapisać
25 sty 16:45