Wyznacz
Nowy: Wynzacz z definicji pochodnej w pkt x0 f'(2) dla.f(x)=3x2+6x+1
25 sty 12:52
Jerzy:
| | f(2 + h) − f(2) | |
Liczysz: limh→0 |
| |
| | h | |
25 sty 13:03
Nowy: To jak licze tak jak napisałeś to wychodzi mi limh→0(h+10)
25 sty 13:14
Jerzy:
Pokaż te obliczenia.
25 sty 13:14
Nowy: f(2+h)=3(2+h)2+6(2+h)+1=3(4+4h+h2)+12+6h+1=h2+10h+25
f(2)=25
limh→0h2+10h+25−25h=limh→0h(h+10)h
Chyba ze ja tu czegos nie rozumiem
25 sty 13:20
Jerzy:
Kolego: 3(2+h)2 + 6(2 + h) + 1 = 3(4 + 4h + h2) + 12 + 6h + 1 =
= 12 + 12h + 3h2 + 12 + 6h + 1 = 3h2 + 18h + 25
25 sty 13:28
Nowy: Dobra mnozenie ciezka sprawa ale zostaje zatem 3h+18 i to moze zostac jako ostateczny wynik?
25 sty 13:35
Jerzy:
| | 3h2 + 18h | |
Nie... = limh→0 |
| = limh→0(3h + 18) = 18 |
| | h | |
25 sty 13:38