Logika
ktoś: Zapisz logicznie:
Pierwiastek kwadratowy nieparzystej liczby jest nieparzysty
∀x (∃k∊Z 2k+1 = x) ∃z( z*z=x ⇒ ∃h∊Z 2h+1 = z)
Nie do końca wiem jak nawiasy wstawiać, a może jest dobrze?
25 sty 12:06
Adam: ∀n∊Z ∃k∊Z: √2n+1=2k+1
25 sty 12:10
ktoś: Zapomniałem dodać, że jestem ograniczony do działań (·, +, =, 1)
25 sty 12:13
Adam: ∀n∊Z ∃k∊Z : 2n+1=(2k+1)2
25 sty 12:15
PW:
∃k,z∊Z((x=2k+1)∧(z2=x)) ⇒ itd.
25 sty 12:15
Adam: głupota mówić a pierwiastkach i nie używać ich definicji
25 sty 12:16
PW: W każdym razie kwantyfikator "∀" ma początku jest zbędny. Nie mówimy przecież o wszystkich x,
jeno o takich szczególnych, mających postać
2k+1
dla pewnych k∊Z.
Dodałbym więc jeszcze x w zakresie kwantyfikatora szczególnego:
∃x,k,z∊Z((x=2k+1)⋀(x=z.z)) ⇒ itd. jak napisałeś za pierwszym razem.
25 sty 12:29
ktoś: Mam pytanie jedno:
Czy
∃x,k,z∊Z((x=2k+1)⋀(x=z*z)) ⇒ itd.
Jest równoznaczne z:
∃x,k∊Z(x=2k+1) ∃z(x=z*z)⇒ itd.
Czy może to ma w ogóle zupełne znaczenie?
25 sty 12:33